Zlato priznanje za inovacijo podjetju Sartorius BIA Separations za Alkalizator

 • Sartorius BIA Separations d.o.o. in IntBas d.o.o. sta kot prijaviteljici prejeli zlato priznanje Severno Primorske gospodarske zbornice za inovacijo Alkalizator.
 • Alkalizator, instrument za kontinuirno celično lizo, je plod izključno slovenskega znanja.
 • Gre za inovacijo s svetovno razsežnostjo.

Ajdovščina, 18. junij 2024 – Podjetje Sartorius BIA Separations,  vodilni svetovni proizvajalec kromatografskih kolon in ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil, je prejelo zlato priznanje Severno Primorske gospodarske zbornice za najboljšo inovacijo severnoprimorske regije 2024 in sicer za Alkalizator, instrument za kontinuirno celično lizo.

Shema inštrumenta za kontinuirno celično lizo.

Inovatorji dr. Rok Sekirnik, dr. Urh Černigoj, dr. Matevž Korenč (vsi Sartorius BIA Separations d.o.o.) in mag. Matej Petrič (IntBas d.o.o.), so pričeli z razvojem Alkalizatorja avgusta 2021, z decembrom 2023 se je že pričel uporabljati. Naprava za kontinuirno alkalno lizo Alkalizator naslavlja tehnološki izziv skalabilne alkalne lize bakterijskih celic v proizvodnem procesu plazmidne DNA (pDNA). pDNA se uporablja kot cepivo, kot transfekcijski vektor za pripravo virusnih vektorjev za gensko terapijo (npr. AAV virusov) ter kot izhodni material za pripravo mRNA cepiv.

Dr. Matevž Korenč, idejni avtor, promotor in koordinator projekta priznanje ocenjuje kot pomembno podporo znanosti, ki jo združuje slovensko znanje. »Alkalizator je produkt slovenskega znanja, ki bo kot prvi na tem področju prodrl na celotno svetovno tržišče. Ponosni smo na inovacijo predvsem z vidika zdravja ljudi, saj Alkalizator omogoča časovno skrajšanje lize za 30% glede na obstoječo tehnologijo na primerljivem velikostnem nivoju«, je ob prejemu priznanja poudaril dr. Korenč in izpostavil, da je bil produkt idejno in produktno razvit v rekordno hitrem času.

Alkalna liza predstavlja prvi in najpomembnejši korak v procesu pDNA izolacije in njena optimizacija neposredno zmanjša strošek proizvodnje in tako odpira vrata za genetska zdravila manj poznanih bolezni, za katere trenutno ni interesa. Trenutno na trgu ni nobenega produkta, ki bi bil komercializiran za pretočno mešanje tekočin v proizvodnem procesu plazmidne DNA, zato ima inovacija visok tržni potencial. Pregled trga je pokazal, da je trenutno v svetu vsaj 100-200 strank, večinoma v ZDA in Evropi, ki potrebujejo tovrstno tehnološko rešitev. Gre torej za inovacijo s svetovno razsežnostjo.

Srce sistema predstavljajo mešalni reaktorji, ki so tudi najbolj inovativni del produkta, za katere je Sartorius BIA Separations d.o.o.  v letu 2023 vložil mednarodno patentno prijavo. Alkalizator so decembra 2023 že implementirali v proizvodnji zdravil biotehnološkega podjetja v Kanadi, obsežno in uspešno pa so ga že testirali v podobnih podjetjih na vzhodni ter zahodni obali ZDA, v zadnjih 3 mesecih pa tudi v Franciji, Nemčiji in Belgiji. Gre za unikaten izdelek, ki se ga aktivno še ne oglašuje, tudi ne najde na spletu, pa vseeno zanj že obstaja visoko zanimanje.

Inovacija je plod izključno slovenskega znanja. Za potrebe razvoja tega produkta je podjetje Intbas vzpostavilo novo proizvodnjo linijo za proizvodnjo naprav ter tako zaposlilo novo osebje. Prav tako se je v podjetju Sartorius BIA Separations ustanovil oddelek, ki se ukvarja s tehnološkim procesom ter marketingom in demonstracijo opreme, za kar je bilo tudi potrebno izšolati in zaposliti dodaten visoko usposobljen kader. Skupno se je doslej zaposlilo 4 dodatne sodelavce, z nadaljnjo rastjo pa bo potrebno kapacitete še povečevati. Inovacija pozitivno vpliva tudi na okolico, tako da je v izdelavo podkomponent vključenih več slovenskih podjetij, tako iz goriške regije kakor tudi iz širše okolice. V procesu razvoja produkta je bilo vključenih več zunanjih podjetij, inštitutov ter akademskih ustanov iz Slovenije in tujine.

Priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni predstavljajo najvišja nacionalna priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in drugih organizacij.

Sistem za kontinuirno celično lizo.
Inovatorji. Od leve: Dr. Urh Černigoj, Mag. Matej Petrič, Dr. Rok Sekirnik, Dr. Matevž Korenč

Sartorius BIA Separations, s sedežem v Ajdovščini je v 100% lasti nemške družbe Sartorius Stedim Biotech GmbH z več kot 150-letno tradicijo, katerega delnice kotirajo na frankfurtski borzi. Z rastjo trga biofarmacevtikov raste tudi trg procesne tehnologije, ki omogoča filtracijo primerno vzgojenih organizmov (žetev – do 60 % vsebnost aktivne zdravilne snovi) do zahtevane stopnje čistosti {99,9 9 %) za aplikativno uporabo za zdravljenje. Večina biofarmacevtikov prehaja fazo, ko jim poteče patentna zaščita. Prav v tem segmentu Sarorius BIA Separations vidi svojo priložnost in išče nove kupce v segmentu čiščenja z bolj učinkovitimi postopki proizvodnje.

Več informacij: mediji@biaseparations.com

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
   This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.